Image description

Stap ‘s ochtends in de auto en aan het einde van de dag ben je er al. In het land van uitgestrekte bossen, duizenden meren, dwalende elanden, functioneel design en hippe steden. Of je nu de bekende brug uit de serie The Bridge over rijdt tussen Kopenhagen en Malmö of per ferry aankomt, zodra je voet zet op Zweedse bodem, kunnen de schouders in relaxstand. Dan hoef je je alleen nog maar druk te maken over dingen als: zullen we door het binnenland rijden of nemen we vandaag de kustroute?

Image description...

De Zweedse blauw-met-gele vlag had eigenlijk groen met rood moeten zijn. Dat zei althans August Strindberg, één van de bekendste schrijvers van Zweden: diepgroen voor de dennenbossen, rood vanwege de traditionele houten stuga’s die verspreid in het landschap liggen. Veel Zweedse families brengen de zomers door in de natuur. Vaak bezitten ze zo’n typisch Zweeds vakantiehuisje, dat de uitvalsbasis vormt voor kanotochten en strooptochten door de bossen, op zoek naar rijpe bosbessen. De traditionele kleur van deze stuga’s is faluröd, een pigment dat zijn oorsprong vindt in de kopermijnen. Nog steeds zijn de meeste stuga’s in deze tint rood geschilderd. Ze zijn er van heel eenvoudig - zonder stromend water of elektriciteit - tot heel luxe, compleet met afwasmachine en inpandige sauna. 

Een ander Zweeds icoon is de eland. Met een beetje mazzel kom je er één in het wild tegen. Maar je kunt het geluk ook een handje helpen. Zéker leuk met kinderen, om op safari te gaan in één van de elandenparken. Het kan dan zomaar gebeuren dat een eland zijn kop door het autoraampje steekt. Hoe lastig de Zweedse taal ook lijkt, lezen is vaak best te doen. De woorden lijken in veel gevallen op het Engels. Als je ze voor jezelf uitspreekt, kom je een heel eind. Älg (elk in het Engels, oftewel eland) is in dit geval het meest voor de hand liggende voorbeeld. Maar ook woorden als restaurang (restaurant), lunchmeny (lunchmenu) en zelfs blåbärspaj (blueberry pie: bosbessentaart) zijn na een paar dagen rondreizen in Zweden steeds gemakkelijker te ontcijferen.  


Zweden heeft onterecht een duur imago. Natuurlijk, je kunt in een designhotel overnachten en flink wat geld stukslaan in trendy restaurants. Maar het prijsniveau komt redelijk overeen met dat van Nederland. Je kunt het dus ook meer budget savvy aanpakken, bijvoorbeeld door een huisje te huren en af en toe zelf te koken. Daarnaast hebben veel restaurants voordelige lunchaanbiedingen, en kun je in steden vaak voor weinig geld een stadswandeling maken. Picknicken is ook een geliefde bezigheid, zowel in stadsparken als in de overweldigende natuur buiten de steden. Versgebakken brood met lokaal gerookte vis en een picknickplek met een mooi uitzicht: in Zweden zijn het vaak de simpelste dingen die zorgen voor puur geluk

Bekijk hier de leukste rondreizen door Zuid-Zweden bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Kijk voor meer informatie op visitsweden.nl.

Multi useful components

All of these components are made in the same style, and can easily be integrated into projects, allowing you to create hundreds of solutions for your future projects.